
 
 
CSMS MESSAGE 
 
 
 
SUBJECT: Post-importation Claims for Preferential Tariff Treatment 
 
 
The purpose of this message is to provide guidance to the trade community concerning 
acceptable methods for submission of post-importation preference claims, in light of certain 
judicial decisions.  This message is consistent with a memorandum from the Office of 
International Trade to field offices sent on August 11, 2014. 
 
BACKGROUND 
 
Historically, importers have used various post-importation mechanisms to claim duty 
preferences under various free trade agreements, trade preference legislation, and certain 
tariff provisions in Chapter 98, Harmonized Tariff Schedule of the United States.  These 
mechanisms include Post-Entry Amendments (PEAs), Post Summary Corrections (PSCs), 
protests in 19 USC 1514 and post-importation claims in 19 USC 1520(d).  
 
Several court decisions1 have held that the protest mechanism set forth in 19 USC 1514 may 
not be used to make a preference claim, inasmuch as the liquidation of an entry “as entered” 
(without a claim) is not a “protestable decision”.  Headquarters Ruling Letter H193959, 
dated July 30, 2012, also discussed the court cases’ holding limiting use of protests for 
preference claims. 
 
However, the implementing legislation for several preference programs specifically provides 
for post-importation claims, set forth in 19 USC 1520(d), and such claims are the only 
appropriate mechanism to seek preference when not claimed at the time of entry.  This 
legislation allows post-importation claims for a one-year period after the date of 
importation.  
 
Customs and Border Protection has completed a review concerning which methods are 
available to make claims after entry for those preference programs that do not specifically 
provide for post-importation claims under 19 USC 1520(d).  If a preference program does 
not have a statutory post-importation mechanism, an importer may utilize the PEA or PSC 
method to make a claim after importation. 
 
For clarity and ease of reference, below is a table of the existing preference programs and 
the method by which a claim may be made after importation.  
 

                                            
1 Xerox Corp. v. U.S., 423 F.3d 1356 (2005), and Corrpro Companies, Inc. v. U.S., 433 F.3d 1360 (2006) 
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19 USC 1520(d) PEA or PSC 
CAFTA-DR NAFTA AGOA Civil Aircraft Agreement Jordan FTA 
Chile FTA Oman FTA Australia FTA GSP  Morocco FTA 
Colombia TPA Panama TPA Bahrain FTA Insular Possessions Pharmaceutical  

    Products Agreement Korea FTA Peru TPA CBERA Israel FTA 
  CBTPA Uruguay Round Concession 

    on Intermediate 
    Chemicals for Dyes 

Singapore FTA 

 
 
GUIDANCE 
 
The court cases referenced above state that failure to claim preference timely does not give 
rise to a right to protest.  Therefore, importers cannot avail themselves of the protest 
mechanism in 19 USC 1514 to submit initial claims for preference.  Protests filed which are 
initial preference claims will be rejected by indicating “rejected as non-protestable” in block 
18 of CBP Form 19. 
 
For preference programs that by law, have a post-importation provision, a 1520(d) post-
importation claim remains the only appropriate mechanism to seek preference when not 
claimed at the time of importation. 
 
For programs that do not contain a 1520(d) provision, Customs and Border Protection will 
continue to allow unliquidated entries to be amended by filing a PEA or PSC prior to 
liquidation in accordance with current PEA and PSC procedures.  In conformance with the 
aforementioned judicial decisions, we note that amendments filed after liquidation will not 
be treated as protests under 19 USC 1514.  Nor will they be regarded as evidence warranting 
reliquidation under 19 USC 1501.   
 
The Office of International Trade will be revising all guidelines applicable to preference 
programs to reflect the judicial decisions described above.  This message supersedes any 
conflicting guidance previously published. 
 
Please direct any questions concerning this message to the Trade Agreements Branch at 
<fta@dhs.gov>. 
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