DEPARTMENT OF THE TREASURY
U.S. CUSTOMS SERVICE

HQ 113841
FEB 2 8 1997

VES-3:RR:T:EC 11384] LLB
CATEGORY: Carriers

Mr. George H. Robinson, Jr.
822 Harding Street

P.O. Box 52800

Lafayette, Louisiana 70505-2008

RE:  Coastwise trade: Cable and pipe laying operations; Outer Continental Shelf, Subsea
production site; 46 U.S.C. App. 883; 43 U.S.C.1333(a)

Dear Mr. Robinson:

Reference is made to your letter of February 17, 1997, in which you request that Customs
tule upon the proposed use of a non-coastwise-qualified vessel in the transportation of so-called
hydraulic and electrical “lmbilicals”, the transportation of a Remotely Operated Vehicle (ROV),
and the towing of pipeline sections. Our determination is contained in the ruling below.

FACTS:

The company known as BP Exploration & Oil, Inc., intends to initiate 2 gas and oil
exploration project on the outer Continental Shelf of the United States adjacent to the coast of
Louisiana. The Company sought and received a Customs Ruling on various aspects of the project
(Ruling Letter 113726), and now proposes additional operations for which a ruling is sought.

The specific operation for which the previous ruling was sought involved the proposed
installation by a non-qualified vessel of two “umbilicals” which would be laid on the seabed
between a production matifold and a fixed production platform on the outer Continental shelf
One of the umbilicals would be for hydraulic purposes and the other would be for electrical uses.
The umbilicals were described as being flexible cables. The manifold and the platform would be
located some fourteen miles apart. In addition to the umbilicals being placed on the seabed, it was
stated that their terminal ends would be affixed to the manifold at one point, and to the platform
at the other. In addition to the regular vessel crew, it was proposed that several American
technicians ride aboard the installing vessel in order to assist in the attachment process. The role
of the technicians, as desciibed in the ruling request and elaborated upon in a telephone
conversation of November 6, 1996, would be to monitor the installation process along the
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foprteen-mile course of umbilical laying by use of specialized equipment (the ROV), as well as to
briefly board the semi-submersible vessel for the purpose of further monitoring the attachment
process. The technicians would re-board the installing vessel following the manifold attachment
process.

In the matter currently under consideration, three questions are posed for our
consideration:

1. Whether the foreign-flag installing vessel may call at a United States port with foreign-laden
umbilicals and spare umbilicals aboard for the purpose of loading the ROV aboard for
transportation to the installation site.

2. Whether that same vessel may return to port at the conclusion of the operation for the purpose
of off-loading the ROV and any unused umbilicals.

3. Whether a foreign-flag towing vessel may be utilized to tow seven-mile long pipeline segments
from a United States port to the off-shore production platform on the outer Continental Shelf

ISSUE:

Whether the services of non-coastwise-qualified vessels may be utilized to load, transport
and unload the Remotely Operated Vehicle to be used in the described operation; to transport and
unload unused umbilical: and to tow pipeline segments between coastwise points .

LAW AND ANALYSIS|

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise
between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a
vessel built in, documentéd under the laws of, and owned by citizens of the United States.

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the
belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in
internal waters, landward of the territorial sea baseline.

Title 46, United States Code Appendix, section 883, the coastwise merchandise statute
often called the "Jones Act". provides in part that no merchandise shall be transported between
points in the United States embraced within the coastwise laws, either directly or via a foreign
port, or for any part of the transportation, in any vessel other than a vessel built in, documented
under the laws of, and owned by citizens of the United States.

Not included within the general meaning of merchandise is the equipment of a vessel
which will be used by that vessel. Such materials have been defined as articles, ", _.necessary and
appropriate for the navigation, operation or maintenance of the vessel and for the comfort and
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safety of the persons on board " (Treasury Decision 4981 5(4), March 13, 1939). Customs has
specifically ruled that, 'Vessel equipment placed aboard a vessel at one United States port may be
removgd from the vessel at another United States port at a later date without violation of the
C(_)astw1s§ laws." (Customs Ruling Letter 102945, November 8, 1978). Decisions as to whether a
given article comes within the definition of "vesse] equipment" are made on a case by case basis.

Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of 1953, as amended (43 U.S.C.
1333(a); "OCSLA"), provides in part that the laws of the United States are extended to: "the
subsoil and seabed of the outer Continental Shelf and to all artificial islands, and all installations
and other devices permanently or temporarily attached to the seabed, which may be erected
thereon for the purpose of exploring for, developing, or producing resources therefrom...to the
same extent as if the outer Continental Shelf were an area of exclusive Federal jurisdiction within
a state."

Under the foregoing provision, we have ruled that the coastwise laws and other Customs
and navigation laws are extended to mobile oil drilling rigs during the period they are secured to
or submerged onto the seabed of the outer Continental Shelf ("OCS"). We have applied that
principle to drilling platforms, artificial islands, and similar structures, as well as to devices
attached to the seabed of the outer Continental Shelf for the purpose of resource exploration
operations.

The Customs Service has previously ruled (Ruling 112866 dated August 31, 1993) that
the laying of cable is not|considered coastwise trade. When cable is laid, it is paid out in a
continual operation while the vessel proceeds. Customs distinguishes between such an operation
and the act of unlading merchandise since there is no single identifiable coastwise point involved

in the laying of cable.

With respect to the operation presently under consideration, we find that both the
umbilicals (including spares), and the ROV are considered to be equipment of the foreign-flag
umbilical laying vessel which are essential to completion of the mission of the vessel. With
respect to the umbilicals, even if they were regarded as merchandise the facts indicate that they
will be placed aboard the vessel in a foreign port. This being the case, there would be no
transportation between coastwise points. In light of our determination that the named articles are
considered equipment, the transportation proposed in the first two enumerated questions, above,
may be accomplished with the use of a non-coastwise-qualified vessel.

With respect to the third question presented for our consideration, we find the proposed
operation to be in the nature of a coastwise transportation of merchandise rather than a laying of
pipeline which, as discussed above, would not be a transportation within the meaning of the
merchandise statute (section 883). Unlike pipelaying which is accomplished in a continuous
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operation with no spetifically identifiable point of unlading, the proposal under consideration
involves the transportation of pipeline segments from a shore point in the United States to an
operating site on the OCS which is considered to be a second coastwise point. The transaction
will thus involve a lading at one coastwise point and an unlading at a second such point in
violation of the statute.

HOLDING:

Following a thgrough consideration of the facts and analysis of the law and applicable
precedents, we have determined that the matters posed in enumerated questions 1 and 2. as stated
in the Facts portion of this ruling, may be accomplished with the use of a foreign-flag vessel. The
transportation posed in enumerated question 3, however, may be lawfully accomplished only with

the services of a coastwise-qualified vessel.

Sincerely,

J.2.~=
Jerry Laderberg

Acting Chief
Entry and Carrier Rulings Branch
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